DSC6190 Edit

Tilgjengelighetsguide

Er Beitostølen egnet for meg? Vi har samlet informasjon vi håper kan være til nytte for deg når du planlegger ditt besøk til Beitostølen. Målet er å gjøre ditt opphold hos oss både gjennomførbart, behagelig, praktisk og funksjonelt.

En inkluderende destinasjon for alle

Beitostølen sikter på å bli en inkluderende destinasjon for alle typer mennesker, uansett funksjonsevner og forutsetninger.  

Vi er heldige som har kompetansesenteret Beitostølen Helsesportssenter (BHSS) som viktig samarbeidspartner for å oppnå vårt mål om å bli den beste tilrettelagte destinasjon i Norge. Deres tilstedeværelse har allerede skapt inkluderende holdninger bland fastboende og besøkende på Beitostølen og gjør jobben mot mer  tilgjengelighet, til den naturlige veivalget for Beitostølen. 

I årene fremover skal vi satse tungt på tilretteleggingstiltak. Både av fysiske installasjoner og arealer, men også andre faktorer som er av betydning for de som trenger det mest.

I tillegg til denne guiden, er målet å kunne gi konkret informasjon om tilrettelegging for hvert enkelte overnattingssted, transport mulighet, serveringssted og opplevelsestilbud på Beitostølen, slik at du kan være trygg på at alt funker bra for deg når du kommer på besøk til oss.

 

I denne guiden finner du

  1. Før ankomst: planlegg ditt besøk
  2. Hvordan du kommer hitt
  3. Ved ankomst
  4. Mens du er på besøk
  5. Avreise
  6. Nyttige lenker

 

OBS! Denne guiden er ikke ferdig utarbeidet enda, men vi er godt igang og jobber med innholdet sammen med eksperter på området. Du som har lest helt frem til hit er antagelig ganske interessert i teamet, så kom gjerne med tips og ønsker til oss, så tar vi deg meg på utviklingen av en god guide for de som trenger info.

Send oss dine tips og ønsker: Send mail

1. Før ankomst: planlegg ditt besøk

Førerhunder
Førerhunder er velkomne på Beitostølen.  

Personlige ledsagere
Ønsker du å besøke oss sammen med en personlig ledsager, er det flere steder aktiviteter hvor de kan bli med uten å betale.

(Liste over steder som godtar ledsagerbevis).

Rullestol
I Norge er det ikke tillatt med utleie av rullestol. 

Informasjon for personer med nedsatt syn

 

2. Reisen hit

Enkleste måte til å reise til Beitostølen på er med bil eller buss. Vi anbefaler buss så lenge det er mulig som den mest bærekraftige måte å reise til Beitostølen. 

JVB er vårt lokalt transportselskap og de opererer ekspressrute mellom Oslo-Fagernes-Beitostølen (og videre til Bygdin- Gjendesheim i sommer halvåret)

Alle ekspressbussene  har rullestolheis og er universelt utformet for alle med nedsatte funksjonsevner, både i forhold til svaksynte, bevegelseshemmede og andre forhold, iht. offentlige krav til buss i rute.

Her er mer informasjon om tilrettelegging på bussen:

https://www.nor-way.no/reiseinfo/rullestol-paa-bussen-og-spesielle-behov/

Det er viktig å bestille billett på forhånd for å sikre seg plass i bussen, spesielt dersom man reiser med rullestol, siden antal tilrettelagte plasser til rullestol er naturlig nok begrenset. 

3. Ved ankomst

Parkering
Korttidsparkering (inntil 2 timer) finnes det utenfor de fleste butikker på Beitostølen (SPAR-huset, Kiwi, Sporten, COOP og torget utenfor velkomstsenteret). For langtids-parkering, finnes det muligheter ved Radisson Blu. Herfra er det ingen nivåforskjeller inn til hotellet. Det er også mulig å benytte seg av parkeringen der for å få tilgang til opplevelser på hele Beitostølen. 

Velkomstsenteret
Utenfor Velkomstsenteret  finnes det benker og bord. Det er ingen nivåforskjeller i bygget. Inne finnes det et tilrettelagt hvile område uten nivåforskjell. 

Tilrettelagte toaletter
I samme bygning til høyre for Velkomstsenteret (Lodge 900-bygget) finnes det offentlige tilrettelagte toaletter i 2. etasje. Du kommer opp med romslig heis.

 

4. Mens du er på besøk 

Komme seg rundt
Beitostølen har et kompakt sentrum med en hovedvei og korte avstander mellom overnattingsmuligheter, næring og noen av aktivitetene. Sentrum har gangsystem uten mye stigning og tilgang på innendørs- og utendørs parkering. Gangveiene i sentrum har naturlig avgrensing som fungerer som ledende hjelp, men det mangler trygge sammenhengende gangadkomst utenfor Spar butikken, ved de større parkeringsområdene og ved overganger over hovedveien.

Adkomsten til de ulike butikkene/restaurantene/hotellene er relativt flat og det finnes HC-parkeringer i nærheten, noe som gjør utgangspunktet for likeverdig adkomst og deltakelse mulig. 

Det finnes to heiser som gir tilgang til den øvre siden av sentrum, som gir adgang til skiheis, Jotunstogo, Intersport og Lodge 900. Den ene heisen er rett til høyre før hovedinngangen til Velkomstssenteret. Den andre er i SPAR-bygget. Gå inn via parkeringen til høyre og inn i Spar, eller inn via hoveddøra til Spar, rett gjennom og til høyre. 

Vi jobber fortløpende for å forbedre Beitostølen og gjøre det til et mer tilrettelagt sted. Det er planer for oppgraderinger som ivaretar sikkerheten, hindrer uhell og sikrer god orienterbarhet i området. Blandt manglene som skal utbedres er at noen av HC-parkeringsplassene er for smale, for uoversiktlig plassering av skilt/informasjon og tryggere atkomst for svaksynte. Har du flere ideer til forbedringer, tips oss gjerne. 

Tilrettelagt gangvei
Det finnes gangvei fra Beitostølen Helsessportssenter (BHSS) og opp til Garli. Hele strekningen er 8(?) km lang

Gangveien fra Beitostølen sentrum ned til Beitostølen Helsessportsenteret (BHSS) er tydelig markert med visuell og taktil avgrensning som gjør det enkelt å kunne orientere seg. Langs gangveiene er det plassert sittebenker.

Fra sentrum til Garli er veien ca 5,1km lang, med noen brattere partier, total stigning er 206 meter. 

Fra Garli får du sommerstid tilgang til en tilrettelagt fjellsti som er  ca 2 km lang. Her er det også et par hyggelige rasteplasser i enden av stien. 

Restauranter
Inngangspartiene ved de fleste restaurantene er trinnfri. Inne er det plass nok til å bevege seg mellom møbleringen. Det finnes HC-toaletter og det er stor sett brukt kontraster for å tydeliggjøre omgivelsene.

De fleste restaurantene på Beitostølen tilbyr vegetarisk, vegan og glutenfrie alternativer. På nettsidene våre kan du gå inn på hver enkelte restaurant for mer konkrete informasjon om tilrettelegging.

Peppes Pizza og Jotunstogo er godt tilrettelagt for barnefamilier, med egen lekerom for barn. 

Tilgjengelige overnattingssteder
Radisson Blu har noen få universell utformet rom. Leilighetskomplekset Riddertunet er godt tilrettelagt og universal utformet. 

Sitteplasser og ly
Det er godt med sitteplasser langs gangsvegen på Beitostølen. I Velkomstssenter finner du sitteplasser og ly. Utenfor Jotunstogo (på andre plan, tilgang med heis) er det også sitteplasser ute. Disse møblene har farge oransje som gjør dem godt synlige. 

Tilgjengelige aktiviteter og opplevelser
På Beitostølen har vi en inkluderende kultur og det finnes mange aktiviteter som tilrettelegges for alle. Aktivitetsarrangører trenger informasjon på forhand slik at de kan planlegge på best mulig måte. Det er derfor sterkt anbefalt at man sier ifra om evt. behov for tilrettelegging ved bestilling.  

  • Ridetilbud Myhre Gård
  • Beito Husky Tours
  • Stolpejakt - tilrettelagt for rullestol/barnevogn
  • Tilrettelagte fiskeplasser
  • Flere vann med enkel tilkomst for kajakk-/kanopadling
  • Fantastiske sykkelruter, både på asfalt og grus-/stølsveier
  • Milevis med langrennsløyper i forskjellige vanskelighetsgrader
  • Alpinbakker, som passer for både sittende og stående.
  • Beito Aktiv, som blant annet har utdannede sitski-instruktører
  • Festivaler
  • Offentlig bading på Beitostølen Helsessportssenteret med to basseng, et 25 meter basseng og et terapibasseng med 35 grader varmt vann og rampetilgang. Mulig å låne vann-rullestol? 

Flersanselige høydepunkter på Beitostølen: 

Lytt: Musikkfestivalene Trollrock og Beitostølen Live med lokale, nasjonale og verdenskjente stjerner; Dylan og Beatles weekends; speakeren fra idrettsarrangementene Beitosprinten, World Cup og Fjellmaraton; gode akustiske forhold i den nye restauranten Lodge 900; ivrige huskier i Beito før de skal på tur.

Se: Den flotte landskapet rundt Beitostølen, som du får tilgang via løyper i vinter, sti i barmarkssesongen eller fra bilen; moderne sentrum med stilige bygninger; lys skulpturer som lyser opp sentrumet vinterstid; kunstverkene hos Eker Gård galleri og Beitohallen; viltutstilling i Bergo Hotell; den stilige Herang Tunet Boutique hotell med design-rom.

Lukt: Deilige myrlukt på Garli-stien; frisk halm på Myhre Gård; matlukten i den åpent kjøkken i Restaurant Heimatt; nybakte barene i bakeriet.

Føl: Massasje hos Helseglad; varmt vann i terapibassenget på BHSS; badstue på Radisson Blu; den myke pelsen til hundene i Beito og dyrene på Myhre Gård og Fjellrittet; den åpen peisen på Radisson Blu; sitte på en av benkene og sitteplassene og kjenne påskeværet som varmer opp etter en lang vinter;

Smak: Det overraskende stor uteliv /restaurant tilbudet på Beitostølen; lokale spesialiserer som ost og rakfisk fra Valdres; den fantastiske samling av øl på Bryggerihuset (største tilbud av øl i Valdres!); Gourmethelg i Grønolen Fjellgård 

 

I tillegg kan vi nevne våre profesjonelle opplevelses arrangører som sørger for flersanselige kvalitetsopplevelser som legger tilrette for å oppleve mestring uansett funksjonsnivå eller forutsetning: Bland annet rideturer; hundespannturer; skiturer og sykkelturer.  

 

5. Ved avreise

Tilbakemelding

Vi ønsker å høre hvordan det gikk med besøket ditt. Hva som fungerte bra og hva som kan bli bedre. Har du forslag til forbedring, er vi lutte ører! 

 

6. Nyttig kontaktinformasjon

Beitostølen Turistkontoret:

Tel. 61359410 E-post: info@visitvaldres.no

Legekontoret i Øystre Slidre:

Tel. 61352900. Øyeblikkelig hjelp: 61352920. Dersom liv og helse står i fare: 113

VLMS (Valdres Lokalmedisisnske Senter):

116117 (Legevakt)

Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Øystre Slidre:

Mer info her